ВИРОЩУВАННЯ ЦУКРОВОГО БУРЯКА

29 травня 2020

Сучасний рівень селекції забезпечує генетичний потенціал гібридів цукрових буряків в грунтово-кліматичних умовах України на рівні мінімум 100 т з відповідним рівнем стійкості до хвороб як коренеплоду, так і листової поверхні рослини.

 

В умовах 2018 року при достатньому забезпеченні вологою в червні-липні і  в посушливому періоді в серпні-вересні кращі бурякосійні господарства всіх форм власності отримували врожайність цукрових буряків на рівні від 70 до 90 т / га і більше.

 

Одним з основних факторів, що лімітують формування високих врожаїв цукрових буряків, є погода. Погодні умови контролюють ріст і розвиток рослин, а потім і хворіб і поширення шкідників, впливають на поживний режим грунту. Навіть внесення в грунт добрива не будуть ефективні при нестачі вологи, не буде працювати і грунтова мікробіота. Обробка пестицидами, особливо гербіцидами, - це теж стрес для культурних рослин, що вже давно доведено наукою: у них порушується обмін речовин, припиняються ростові процеси, збільшується вегетаційний період культури.

 

А значить, потрібно підвищити стресостійкість рослин цукрових буряків і раціонально управляти виробничим процесом, таким чином мінімізувати втрату генетичного потенціалу, тобто підвищити врожайність культури. А це цілком можливо шляхом застосування біопрепаратів, регуляторів росту і біоактивних добрив і цілого ряду ефективних елементів технології вирощування цукрових буряків.

 

Для контролю бур'янів і хворіб, використовують гербіциди.

 

Обробка післясходовими гербіцидами повинна проводитися в фазу сім'ядоль бур'янів (не більше 10% може бути в фазі початок 1-го листа). Ні в якому разі не можна допускати переростання бур'янів (особливо при спекотній погоді) у другу і третю обробки, оскільки у групи бур'янів (лобода біла, горець пташиний, горець берізка, підмаренник чіпкий та ін.) виробляється фазова стійкість до гербіцидів, що потребують застосування більш високих норм витрати. При застосуванні гербіцидів в оптимальні фази розвитку бур'янів, норми витрати гербіцидів бажано використовувати мінімально рекомендовані, з додаванням ПАР.

 

У міру можливості бажано йти від багатокомпонентних бакових сумішей (три і більше), з метою зниження гербіцидної навантаження.

 

Обов'язкове дотримання температурного режиму при застосуванні (16-240С) на грунті. У зв'язку з чим, при жаркій погоді обробки необхідно проводити в ранковий і вечірній час.

 

При застосуванні гербіцидів особливу увагу необхідно приділити регламенту застосування гербіцидів і в першу чергу термінів застосування, норм витрати, фази розвитку бур'яну, приготування бакових сумішей гербіцидів і температурному режиму в період застосування.