ЯК ВИРОБЛЯЄТЬСЯ ЦУКОР З ЦУКРОВОГО БУРЯКА

28 січня 2021

Поставка цукрових буряків. Після збору врожаю буряк транспортують на цукровий завод.

 

 

Вибірковий контроль. Після транспортування буряк проходить вибіркову перевірку. Сума оплати плодоводу залежить від кількості чистих плодів і змісту в них цукру.

 

 

Очищення. Буряк зважують і ділять на великі партії. Звідти овочі транспортуються в пристрій для промивання буряка, де овочі фільтрують від каменів і піску.

 

 

Обрізка. Щоб витягти цукор, буряк подрібнюють до стану стружки - тонких смужок на зразок картоплі-фрі.

 

 

Дифузія. Для вилучення цукру з буряка стружка проходить через воду, підігріту до температури 70 °C. М'якоть, яка залишається після вилучення цукру (буряковий жом), використовується для виготовлення корму для тварин та інших продуктів.

 

 

Очищення цукрового сиропу. Теплий цукровий сироп (сирий сік) містить близько 15% цукру, а також 1-2% домішок (НЕ цукрових), які повинні бути усунені. Їх видалення виконується за допомогою оксиду кальцію (вапна).

 

 

Очищений сік стає густим. Цукровий сік, який на цьому етапі вже являє собою блідо-жовту рідину густої консистенції, називається очищеним соком. Цей сік поміщається в установку для термічного випарювання з метою усунення води, в результаті чого сік стає ще більш густим. Кінцева рідина, звана густим соком, містить приблизно 70% цукру.

 

 

Кристалізація. Густий сік під тиском подається в великі варочно-кристалізаційні станції, в яких формуються крихітні цукрові кристалики.

 

Центріфугальне формування. Густий коричневий сік, який на цьому етапі називається утфелем, обертається в центрифузі для відділення білого цукру від коричневого сиропу. Сироп повертається в варочно-кристалізаційну станцію і піддається повторному кип'ятінню до моменту, поки весь цукор не буде витягнутий з сировини.

 

 

Меляса. Продукт що залишився носить назву "меляса". Зміст в ньому цукру занадто низький, щоб використовувати його для вироблення цукру. Меляса використовується для виготовлення кормів для тварин, дріжджів і спирту.

 

 

Готовий до використання. В кінці цукор висушують і поміщають для зберігання в силосні ями. Після закінчення сезону виробництва цукрових буряків силосні ями заповнені повністю, але протягом року вони будуть спустошуватися у міру збуту цукру в магазини, промислові підприємства або з метою експорту.